17 elokuuta 2016

Takka

Aluksi minulle/meille oli selvää että meidän taloon tulee varaava takka. Tämä oli jollain tavalla tuttu ja turvallinen valinta. En tiedä miksi. Ehkä vain tiedonpuutteen takia.

Mutta sitten Marko oli keskustellut yhden takka paikan kanssa, ja he olivat sitä mieltä että kiertoilmatakka on parempi poistoilmalämpöpumpun kaveriksi. Marko otti selvää asioista ja nyt meillä on kiertoilmatakkasydän odottamassa asentamista.






Miten nämä kaksi eroavat toisistaan, kiertoilmatakka ja varaavatakka?


Varaava takka:

Toimii "säteilylämmittimenä". Kun on lämittänyt yhden pesällisen, se varaa lämmön itseensä ja hohkaa sitten lämpöä. Varaava takkaa ei lämmitetä monta kertaa päivässä, ei välttämättä edes joka päivä, riippuu takan koosta.
Muutenkin varaava takat ovat massiivisempia kuin kiertoilmatakat. Ulkonäöllisesti ei ole yhtä pajon valinnanvaraa kuin kiertoilmatakan kanssa.
Jos tulee sähkökatkos varaava takka toimii paremmin kuin kiertoilmatakka, se hohkaa lämpöä tasaisesti eli ei tarvitse koko ajan olla lämmittämässä.



Kiertoilmatakka:

Kiertoilmatakka lämittää suoraan huoneilman. Tämä tekee takasta lapsiystävällisemmän, sillä se ei lämpene ulkoa niin kuin varaava takka.
Jos on lattialämmitys niin ei kannata laittaa kiertoilmatakkaa ihan anturin viereen. Nopean huoneilman lämpenemisen takia anturi voi "mennä sekaisin".
Kiertoilmatakat menevät pieneen tilan ja eivät ole yhtä raskaan näköisiä kuin varaava takat. Malleja löytyy paljon, jokaiselle jotakin. Näitä takkoja voi lämmittää monta kertaa päivässä ja pitää tulta pitkiä aikoja, eli antaa lämmön lisäksi myös tunnelmaa.


Huom!
Jos palloilee näiden kahden välillä niin lopullinen päätös on kyllä tehtävä ennen lattiavalua. Kiertoilmatakka tarvitsee nimittäin putken ulkoa takan alle. Me emme tosin olleet vielä tehneet lopullista päätöstä ennen meidän lattiavalua, mutta Marko oli fiksuna miehenä varmuudeksi vetänyt tuon putken. Putkesta ei nimittäin olisi ollut haittaa vaikka olisimme päätyneet varava takkaan.



Kuva havainnollistamaan höpötyksiäni
www.lampomaa.fi


Kiertoilmatakkoja on paljon eri mallisia. Silmät pyörällään selailimme yhtä sun toista lehtistä... mikä mikä mikä.

Yhteen-, kahteen- vai kolmeensuuntaan avautuva. Sarana- vai hissiluukku. Minkä kokoinen lasiluukku. Ja sitten vielä miettimään minkälainen yhdistelmä noista!

Takkaan saa ängettyä niin paljon rahaa kun haluaa. Meillä oli tiukka budjetti, mutta se oli selvää, että turvallisuudesta emme tingi. Pitää olla laadukas takka ja hyvät tekijät. On kuitenkin kyse tulesta, ja sillä ei kannata leikkiä, nimimerkillä kokemusta on. Kuusivuotiaana nimittäin päätin olla kuuntelematta äitiä ja leikin tuikkujen kanssa. Kasvot sain pitää, hiuksia en. Onneksi näin, oli tuuria.


Mutta tosiaan, me päädyimme sitten kahteensuuntaan avautuvaan, sarana JA hissiluukulla. Leveys 90cm, syvyys 50cm ja korkeus 45cm. Tämä on siis todella iso takkasydän. Budjetti ylittyy kyllä hieman, mutta takka on niin keskeisessä paikassa talossa, joten päätimme että siitä tulee lämmönlähteen lisäksi sisustuselementti. Joten me panostimme tähän, ja katsomme sitten jossain muussa kohdassa että budjetti pysyy raamien sisäpuolella.


Pakko myöntää että hypin tällä hetkellä tasajalkaa ja hihittelen kuin pieni tyttö. Takasta tulee ihana! En malta odottaa että näen sen valmiina! Iiik. Läpsäskää joku minua että pysyn pöksyissäni vielä vähän aikaa.

 "Kyllä se Matilda sieltä valmistuu"

Tässä pieni makupala minkälainen tuo takkasydän on valmiina ja käytössä (meille ei tule valkoista takkaa, mutta ihan fiilistelyn kannalta hihi).


Sydänmuuraus.fi


Eikö olekkin kivan näköinen?




-Matilda-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana vapaa, anna mennä vaan! / Ordet är fritt, låt fara bara!